Material
Material - Lärarhandledningar och Utbildningsresurser
Utforska Maria Dufvas lärarhandledningar och utbildningsmaterial. Hitta dokument för diskussion, vidareutbildning, boktips och digitalt innehåll för att berika din undervisning.
7 skills för Värsta bästa livet
Denna lärarhandledning innehåller skolmaterial för dig som arbetar med unga i åldrarna 9–12 år.
Handledningen presenterar diskussionsfrågor, dilemmakort och annat kopieringsunderlag.
Undervisningsmaterial från Liber om samtycke och relationer
För Libers alla lärarhandledningar i svenska, SO och NO för åk 4-6 har jag tagit fram fyra texter om samtycke, jämställdhet, hedersförtryck och porr. Diskussionsfrågor, förklaringar och case guidar dig och elever genom de viktiga områdena som enligt Skolverket Lgr 22 ska genomsyra hela utbildningen samt ske kontinuerligt.
Läs mer på Libers sajt. Här kan du också kan välja att ladda ned materialet kostnadsfritt via utvärderingsabonnemanget, per årskurs 4-6, följ länkarna längst ned på sidan.
Lärarhandledningen till Värsta bästa tonåren
Skolmaterialet till boken Värsta bästa tonåren är tänkt som samtalsstöd för dig som arbetar med unga i åldrarna 13-16 år.
Med teman som kroppen under puberteten, relationer, sex och mående, ges här case (exempel) och diskussionsfrågor att arbeta med gemensamt i gruppen.
Sist i materialet finns även dilemmakort samt andra kopieringsunderlag. Lärarhandledningen är kostnadsfri. Se mer om innehåll och tillvägagångssätt, klicka på knappen ovan.
Lärarhandledningen till Värsta bästa svårsnacket
Det här skolmaterialet är tänkt som ett stöd och ett underlag för samtal, för dig som arbetar med barn och unga.
Vi har skrivit boken Värsta bästa svårsnacket för att vi vet att många unga idag vill prata och lära sig mer om relationer, sex, sexualitet, samtycke, porr och kärlek. I och med att porr idag är så lättåtkomligt och många barn och unga är nyfikna på sex och porr så har de ofta hunnit före oss vuxna – vi som kanske inte riktigt insett hur mycket, hur ofta och hur tidigt i åldrarna de som växer upp idag möter porr.
Vi vill ge barn och unga möjlighet att tänka kritiskt kring saker de ser och hör som är kopplat till porr, och skapa sig en egen fungerande kompass när det kommer till sex.
Lärarhandledningen till Värsta bästa hälsan
Det här skolmaterialet är tänkt som ett stöd till dig som lärare när ni läser boken “Värsta bästa hälsan”. För samtal kring hälsa och välmående genom case, rollspel, diskussionsremsor m.m.
Tips! Eleverna har många kloka tankar och idéer, lyssna på dem och gör dem delaktiga i att planera nya rutiner med exempelvis rörelsepauser och aktivare raster.
Vissa elever kan tycka att det är jobbigt med samtal kring hälsofrågor. Var lyhörd och pressa aldrig någon att svara. Om en elev verkar må dåligt så kan du fånga upp den eleven enskilt vid ett senare tillfälle och berätta att vuxna finns om hen vill prata (se tips i kapitlet ”viktiga vuxna”). Lycka till! Maria Dufva
Ladda ned mer bra material hos Generation Pep
Jag har skrivit boken i samarbete med Generation Pep som ger skolor stöd i arbetet med fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor under skoldagen. I samarbete med skolor och ledande forskare har de tagit fram stöd för att kartlägga, planera och följa upp: pepskola.se
Goda exempel från skolor: Inspirationsbanken Generation Pep
Nedladdningsbart material: Verktygslådor Generation Pep
Lärarhandledningen till Värsta bästa nätet
En bra guide när ni läser boken Värsta bästa nätet. Låt barnen själva berätta vad de älskar att göra och utgå från deras upplevelser. Finns en checklista.
Eg. bra för alla som har med barn att göra: tränare, vårdpersonal. Ja, framför allt dig som förälder/vårdnadshavare.
Denna handledning till Värsta bästa nätet (bok/E-bok) fungerar även som ett stöd för alla er som på något sätt möter barn i er vardag – inklusive föräldrar/vårdnadshavare. Ett samtida reason-to-speak om en värld vi inte riktigt alltid delar med våra barn. Vill du läsa mer om själva boken eller köpa den klicka här så kommer du till avdelningen om mina böcker samt kurs (här på min sajt).
6. Skolor (om ni inte redan har): Synliggör viktiga kontaktuppgifter där barn och ungdomar vistas
Alldeles för många barn uttrycker oro och ohälsa om att de saknar en vuxen att prata med. Därför är det viktigt att erbjuda barnen alternativ. Jag föreslår att informationen nedan når samtliga barn via mejl, skolportalen och/eller brev hem. Gärna inlaminerat på skolans toaletter. Kan låta banalt men där är barnen i lugn och ro, själva. Exempel på kontaktuppgifter:
7. Bra innehåll att ta del av och följa. Här finns erfarenhet och hjälp att få!
Mina tips (senast uppdaterade sommaren 2022)
- Simon Häggströms böcker Författare och polis specialiserad på: prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Följ även hans sociala medier: fb och insta
- Katarina Wennstams böcker Skriver och debatterar om mäns våld mot kvinnor och kvinnors rätt till sin sexualitet.
- Caroline Engvalls böcker om Nollan och Nätet.
- Reyhaneh Ahangarans böcker Allt som händer inuti, Känsloboken och Ska det kännas så här?
- Ta det som en man av Hampus Nessvolds.
- Rädda barnen Stopp min kropp / musikvideo
- Samtycke för barn ingen har rätt att bestämma över din kropp och om att berätta för en vuxen du litar på om något händer.
- Aktiv skola Jag tror jag är lite kär i dig film om grooming.
- Te och samtycke det självklara om samtycke och sex “samtycke är allt”.
- Åklagare om dickpics: Dickpics är ett brott (SVT Nyheter Dalarna).
- SR Tendens, kortdokumentär Jag var mobbaren Maria mobbade den som var värst mobbad. Jessica mobbade för att bli populär. Liam såg på när en klasskompis låstes in på toan, och sa inget.
- SR Vetenskapsradion: Stressen som pressar dagens unga
- Barnaministeriet UR/P1: Generation sömnlös
- Ångestpodden Lättsamhet och allvar, bryter tabun och skapar mer öppenhet kring psykisk ohälsa. Drivs av Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg.
- Gamer P1 Dokumentär Sveriges Radio
- P3 Dokumentär Kumlafallet utredningen kring 44-åringen växer och omfattar tillslut omkring 20 tjejer.
- Sveriges Radio Del 1/5 Manipulatören – smicker och grooming , lyssna till alla avsnitten.
- P3 Dokumentär om Instagramupploppen De två tjejkompisarna leker med krafter som leder till upplopp, misshandel, kaos.
- Kristoffer Triumfs podcast Värvet: Dokumentär Djävulen 16 våldtäkter, gärningsman 1000 mil bort?
- Polisen och här superviktigt material kring bilder på nätet: Är det delbart?
- Om nakenbilder - ta, ha och dela / Polisen
- Nätpolarna.se Din polare på nätet! Näthat och negativa konsekvenser av sociala medier är ett snabbt växande problem som berör alla. Stiftelsen Let’s Make Love Great Again har därför startat projektet Nätpolarna som är landets största konkreta insats för att motverka alla former av mobbning, psykisk ohälsa och utanförskap som sprids via nätet.
- Brottsoffermyndigheten
- Brottförebyggande rådet - BRÅ
- Barn som har varit med om brott, läs här: Jag vill veta
- Unizon samlar över 140 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Följ dem även på insta
- ungarelationer.se ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare. Chatten är öppen kl 20-22 med reservation för förändring. På sajten kan du även läsa om olika typer av våld, varningstecken och hur en bra relation kan vara.
- Rädda barnen: Stopp min kropp
- ECPAT för en värld fri från barnsexhandel
- Friends.se Tillsammans mot mobbing.
- BRIS - Barnens Rätt i Samhället Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället och påverkar beslutsfattar.
- Statens medieråd Att var källkritisk, näthat m.m.
- Jämställdhetsarbete och utbildningsmaterial kring normer för manlighet: Machofabriken
- Generation Pep arbetar för att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Samarbetspartner till min nya bok Värsta bästa Hälsan. Se även pepskola.se och goda skolexempel på Inspirationsbanken Generations Pep samt nedladdningsbart material för att sprida budskapet.
- Unga rör sig för lite visar unik studie av en regeringsrapport från Centrum för Idrottsforskning.
- Lajka – För en schysst nätvardag En kostnadsfri digital plattform med material för elever, skolpersonal och föräldrar. Av Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse.
- Stiftelsen Allmänna Barnhuset stärker socialt utsatta barn och ungdomar (ex. anhörig till missbrukande förälder).
- Mind - För psykisk hälsa Ger människor kraft att leva. Driver bl.a. självmordslinjen (för dig som har tankar eller är närstående), föräldralinjen samt ett modererat stödforum.
- Suicide Zero - Minska självmorden i Sverige. Lyfter frågan, identifierar samhällsbrister och sprider kunskap. Få hjälp här.
- Här kan du beställa Stiftelsen Allmänna Barnhusets böcker och publikationer på olika ämnen (stärker socialt utsatta barn och ungdomar).
- Samtliga böcker av Anders Hansen. Överläkare i psykiatri. Teorier baserade på hur träning direkt påverkar hjärnans funktioner och vår hälsa. Ex. på böcker: Hälsa på recept, Hjärnstark och Skärmhjärnan.
- Jessica Westman avhandling: Barn som själva tar sig till skolan är mer nöjda och presterar bättre Doktor i psykologi vid CTF/Karlstads Universitet.
- Common Sense Media har bra guide för föräldrar angående olika spel. Se Game review - What parents need to know.
kontakt
Boka och kontakta Maria Dufva
Vill du boka Maria Dufva för ditt evenemang? Här kan du enkelt skicka in en förfrågan via kontaktformuläret - naturligtvis utan förpliktelser. Du får snabbt återkoppling om pris, datum och andra frågor du kan ha. Ser fram emot att höra från dig!